نگاهی به «تحول اقتصادی در حوزه خلیج فارس» پایگاه خبری ، تحلیلی اقتصاد کیش نیوز

  امروز شمسی

پایگاه خبری ، تحلیلی اقتصاد کیش نیوز همراه با آخرین و جدیدترین اخبار و رویدادهای محلی ، منطقه ای و کشور
  ارتباط با ما  ارتباط با ما   نیازمندی های کیش  نیازمندی های کیش   نسخه PDF اقتصاد کیش  نسخه PDF اقتصاد کیش   ورود کاربران  ورود کاربران   درباره ما  درباره ما   خانه  خانه  
  خبرهای برگزيده
قفل اداره مناطق آزاد با شاه کلید "اجرای قانون" باز می شود
9سخنران بِنام مهمان رویداد TEDx کیش خواهند بود
توسعه کیش نیازمند هم‌افزایی، همکاری و همراهی همه ذی‌نفعان است
قصد ایجاد دست انداز در مسیر توسعه گردشگری کیش را نداریم ‌
نشست هم‌اندیشی بورس بین‌الملل مناطق آزاد با حضور سهامداران داخلی برگزار شد
دومین مانور زلزله در جزیره کیش برگزار شد
-سخنگوی دولت دو ماه پیش در سفر به کیش چه گفت ؟
آنچه در نهمین سفر استانی رییس جمهور پزشکیان به استان هرمزگان گذشت ...
جزیره کیش در ایمنی شهری و ارتقای فرهنگ ایمنی پیشتاز است
پس از 10 سال جزیره کیش میزبان رویداد TEDx می شود
مدیریت بحران کیش نیازمند ارتقاء و سرمایه گذاری بیشتری است
بازگشت وسایل نقلیه شارژی به پیست های دوچرخه ؟!
تدوین سند جامع آموزش کیش در دستور کار قرار دارد
پیام مدیرعامل شرکت آب و برق کیش به مناسبت روز آتش‌نشان

  آخرين اخبار
تاریکی در مسیر پیاده روی
قفل اداره مناطق آزاد با شاه کلید "اجرای قانون" باز می شود
9سخنران بِنام مهمان رویداد TEDx کیش خواهند بود
دوشنبه 14 مهر 1404 - 13 ربیع الثانی 1447 - 6 اکتبر 2025 - شماره 4801( 2185 دوره جدید)
توسعه کیش نیازمند هم‌افزایی، همکاری و همراهی همه ذی‌نفعان است
قصد ایجاد دست انداز در مسیر توسعه گردشگری کیش را نداریم ‌
نشست هم‌اندیشی بورس بین‌الملل مناطق آزاد با حضور سهامداران داخلی برگزار شد
استفاده بهینه از مصالح نوین در ساخت و ساز های جزیره ی زیبای کیش
دومین مانور زلزله در جزیره کیش برگزار شد
-سخنگوی دولت دو ماه پیش در سفر به کیش چه گفت ؟
  پربيننده ترين اخبار
پس از 10 سال جزیره کیش میزبان رویداد TEDx می شود
مدیریت بحران کیش نیازمند ارتقاء و سرمایه گذاری بیشتری است
بازگشت وسایل نقلیه شارژی به پیست های دوچرخه ؟!
پیام مدیرعامل شرکت آب و برق کیش به مناسبت روز آتش‌نشان
هتل آریا باستان کیش، برنده نخستین نشان «هتل سبز ایران» شد.
چهارشنبه 9 مهر 1404 - 8 ربیع الثانی 1447 - 1 اکتبر 2025 - شماره 4798 ( 2182 دوره جدید)
جزیره کیش در ایمنی شهری و ارتقای فرهنگ ایمنی پیشتاز است
سه شنبه 8 مهر 1404 - 7 ربیع الثانی 1447 - 30 سپتامبر 2025 - شماره 797 4 (2181 دوره جدید)
مشکلات سرویس مدارس
الزام ثبت کد ملی در پذیرش مسافران شناورهای تفریحی کیش
  اوقات شرعی



  ارسال خبر به ما : چاپ

نگاهی به «تحول اقتصادی در حوزه خلیج فارس»

کتاب «تحول اقتصادی در حوزه خلیج فارس» به قلم خدیجه یداللهی، مهم‌ترین اتفاق‌های سیاسی، اقتصادی در تاریخ ایران و خلیج‌فارس را بررسی و ارائه کرده است.

  

این کتاب با ۲۰۸ صفحه، شمارگان یک هزار نسخه و قیمت ۲۰۰ هزار ریال توسط نشر بایا در سال ۹۴ به چاپ رسید.

در این اثر به نقش خلیج فارس در اقتصاد ایران دوره افشاریه و زندیه پرداخته شده که شامل، چهار فصل با عنوان موقعیت جغرافیایی و تاریخی خلیج فارس، اهمیت اقتصادی خلیج فارس در دوره افشاریه و زندیه، حضور قدرت های بزرگ در خلیج فارس آن دوران و عملکرد سلسله های افشاریه و زندیه در روند اقتصاد ایران است.

نویسنده کتاب، خلیج فارس را به عنوان مهم ترین و اصلی ترین مخزن اقتصادی ایران معرفی کرده که در تمام دوره های تاریخی تا امروز شاهد خاطرات ناگفته و رویدادهای تلخ وشیرین بسیاری بوده است.

فصل اول این کتاب به موقعیت استراتژیک خلیج‌فارس، دلایل اهمیت تاریخی آن در طول تمام دوره ها، موقعیت آب و هوایی و شناخت معروف‌ترین رودهایی که مستقیم وارد خلیج‌فارس شده اشاره می‌کند.

همچنین به بررسی نام خلیج فارس در اسناد تاریخی و معرفی مدارک معتبری که نام خلیج فارس یا بحر پارس را تایید کرده می پردازد.

فصل دوم، به اقتصاد جزیره ها و بندرهای خلیج فارس پرداخته که صادرات و واردات کالا به ویژه کالاهای صادراتی مانند ابریشم خام و پشم بز و کالاهای وارداتی از قبیل شکر، ادویه و حیوانات بررسی می شود.

در فصل سوم این کتاب، حضور قدرت های غربی در خلیج فارس، سرانجام اولین استعمارگر این منطقه و سپس وجود کمپانی های انگلیسی، فرانسه، هلند و هندوستان روایت شده که هر کدام از این کشورها از ورودشان تا زمان محدوده مورد پژوهش برای به دست گرفتن بازار ایران در حال رقابت بودند.

فصل آخر هم به عملکرد سلسله افشاریه و زندیه و نقش هر کدام از این سلسله ها در اقتصاد ایران و روابط آن ها با حکام محلی پرداخته و در پایان، نتیجه گیری فصل ها به اختصار بیان شده است.

در این کتاب منابع، سندها و نقشه های معتبری در مورد خلیج فارس و نقش اقتصادی آن از قبیل سفرنامه های سرهارفورد جونز، فوروکاوا، نیبور و ویلیام فرانکلین استفاده شده که گویای تمام واقعیت های تاریخی این منطقه است.

بخش‌هایی از کتاب

در فصل دوم این کتاب آمده است: هلندی ها نخستین بار در سال ۱۰۳۲ هجری قمری در بندرعباس کار خود را آغاز کردند و در سال ۱۷۵۲ میلادی تجارتخانه خود را به جزیره خارک انتقال دادند، آن ها بر این عقیده بودند که ایران کشوری سودآور است و می توانند کالاهای خود را قبل از اینکه در بازار ها اشباع شوند، بفروش برسانند.

در این دوره به دلیل نابسامانی هایی که پیش آمده بود تولیدات داخلی ایران کاهش پیدا کرد و این امر باعث شد صدور کالاهای ایرانی به خارج رو به افول برود، به همین دلیل هلندی ها موقعیت را به نفع خود دیدند تا کالاهای واردشده خود را بفروش برسانند.

همچنین در فصل چهارم این کتاب آمده است: نادر در اوایل حکومت خود به آرامش داخلی پرداخت و تا حدودی رضایت همگان را جلب کرد. سپس نادر به این نکته پی برد که هرچه زودتر باید خلیج فارس را که منطقه ای حساس بود به قدرت سابقش بازگرداند. ولی با فقدان نیروی دریایی بازرگانی از یک سو و نیروی دریایی رزمنده از سوی دیگر که در این زمان جای هر دو در خلیج فارس خالی بود اجرای برنامه امنیت و آرامش در این منطقه محال بود. به همین دلیل نادر به اندیشه تاسیس نیروی دریایی افتاد. این اقدام نادر یکی از مهم ترین اقدامات او در نواحی خلیج فارس بود.

درباره نویسنده

خدیجه یداللهی نویسنده کتاب «تحول اقتصادی در حوزه خلیج فارس» متولد سال ۶۵ در شهر میناب (یکی از شهرستان‌های استان هرمزگان) است.

وی در سال ۸۵ در رشته دبیری تاریخ وارد دانشگاه و در سال ۹۲ در مقطع کارشناسی ارشد رشته تاریخ ایران اسلامی فارغ التحصیل شد که اکنون در دانشگاه‌های میناب مشغول به تدریس است.

 

 شماره خبر : 1021         آرشيو آخرین اخبار         آرشيو همه اخبار



eghtesad-kish.ir

کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به پایگاه خبری ، تحلیلی اقتصاد کیش نیوز بوده و استفاده از آن با درج منبع بلامانع است.