دکتر سعید پورعلی پایگاه خبری ، تحلیلی اقتصاد کیش نیوز

  امروز شمسی

پایگاه خبری ، تحلیلی اقتصاد کیش نیوز همراه با آخرین و جدیدترین اخبار و رویدادهای محلی ، منطقه ای و کشور
  مناقصه ها و مزایده ها  مناقصه ها و مزایده ها   ارتباط با ما  ارتباط با ما   نیازمندی های کیش  نیازمندی های کیش   نسخه PDF اقتصاد کیش  نسخه PDF اقتصاد کیش   ورود کاربران  ورود کاربران   درباره ما  درباره ما   خانه  خانه  
  خبرهای برگزيده
جعبه ابزاری برای ارتقاء قابلیت سیاستی و اجرایی سازمان های مناطق آزاد
خطوط مسافری دریایی از کیش و قشم به دبی و عمان راه اندازی می شود
امانت است و موقت!
عجیب است!
به مطالبات جامعه مراکز پذیرایی توجه شود
آغاز فعالیت کانون بازنشستگان جزیره کیش
رعایت استاندارد‌های هشتاد و پنجگانه لازمه پلاک گذاری خودرو‌های وارداتی
سینمای خانگی جهالت و ابتذال را به جامعه تزریق می کند
دستگیری خریدار کلاهبردار درکیش
تاکنون ۶ حلقه چاه در میدان گازی کیش راه‌اندازی شده است
در چارچوب قانون، منافع و مصالح جزیره و کشور، مطیع قانون هستیم
تجار و صاحب‌نظران جزیره را در تصمیم گیری‌ها، مشارکت می دهیم
توسعه زیر ساختها و تبلیغات مناسب دو مولفه مهم برای توسعه گردشگری در مناطق اراد
99۰داوطلب هلال احمر در کیش فعال است

  آخرين اخبار
سه شنبه 25 اردیبهشت 1403 ، 5 ذی القعده 1445 ، 14 می 2024 ، شماره 4463 (1847 دوره جدید)
جعبه ابزاری برای ارتقاء قابلیت سیاستی و اجرایی سازمان های مناطق آزاد
خطوط مسافری دریایی از کیش و قشم به دبی و عمان راه اندازی می شود
امانت است و موقت!
عجیب است!
دوشنبه 24 اردیبهشت 1403 ، 4 ذی القعده 1445 ، 13 می 2024 ، شماره 4462 (1846 دوره جدید)
به مطالبات جامعه مراکز پذیرایی توجه شود
آغاز فعالیت کانون بازنشستگان جزیره کیش
رعایت استاندارد‌های هشتاد و پنجگانه لازمه پلاک گذاری خودرو‌های وارداتی
سینمای خانگی جهالت و ابتذال را به جامعه تزریق می کند
  پربيننده ترين اخبار
جعبه ابزاری برای ارتقاء قابلیت سیاستی و اجرایی سازمان های مناطق آزاد
هادی خسروانی فراهانی سرپرست جدید معاونت سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری و توسعه کیش شد
چهارشنبه 19 اردیبهشت 1403 ، 29 شوال 1445 ، 8 می 2024 ، شماره 4458 (1842 دوره جدید)
وحید شجاعی سرپرست حوزه مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری و توسعه کیش شد
با رقابت ناسالم و غیر قانونی شاغلین در صنوف مختلف مقابله خواهیم کرد
مناطق آزاد از جنس مشارکت جویی و مشارکت آفرینی هستند
شنبه 22 اردیبهشت 1403 ، 2 ذی القعده 1445 ، 11 می 2024 ، شماره 4460 (1844 دوره جدید)
شرکت‌های نوآور حوزه گردشگری در کیش مورد حمایت قرار می‌گیرند
جزیره کیش می تواند نقش موثری در صنعت پخش ایفا کند
پنجشنبه 20 اردیبهشت 1403 ، 30 شوال 1445 ، 9 می 2024 ، شماره 4459 (1843 دوره جدید)
راه اندازی مرکز آموزشی پژوهشگاه رویان در جزیره کیش
  اوقات شرعی



  ارسال خبر به ما : چاپ

مناطق آزاد عراق فرصتی برای تقویت نقش بخش خصوصی در مدیریت توسعه
دکتر سعید پورعلی

جمهوری عراق ، کشوری در خاورمیانه است که قسمت اعظم انتهای شمال غربی رشته کوه زاگرس، بخش شرقی صحرای سوریه و بخش شمالی صحرای عربستان را در بر می گیرد.عراق از غرب با اردن، از شمال غربی با سوریه، از شمال با ترکیه، از شرق با ایران و از جنوب با کویت و عربستان سعودی همسایه است

  

عراق بخش باریکی از خط ساحلی در ام قصر در خلیج فارس به وسعت 58 کیلومتر (36 مایل) در شمال خلیج فارس دارد.عراق با 168743 مایل مربع (437072 کیلومتر مربع)، بعد از مراکش، پنجاه و هشتمین کشور بزرگ جهان است. از نظر اندازه با ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده قابل مقایسه است و تا حدودی بزرگتر از پاراگوئه است.

 

   این کشور محل زندگی اقوام مختلف از جمله عرب، کرد، آشوری، ترکمن، شابکی، ایزدی، ارمنی، ماندی، چرکس و کاولیه است. حدود 95 درصد از 37 میلیون شهروند این کشور مسلمان هستند و مسیحیت، یارسان، ایزدیسم و مندائیسم نیز در آن حضور دارند. زبان رسمی عراق عربی و کردی است. عراق اغلب به عنوان مهد تمدن شناخته می شود. در اینجا بود که بشر برای اولین بار شروع به خواندن، نوشتن، ایجاد قوانین و زندگی در شهرهای تحت یک حکومت سازمان یافته کرد - به ویژه اوروک، که "عراق" از آن گرفته شده است.

عراق، تا زمان تجزیه امپراتوری عثمانی در قرن بیستم، منطقه ای از امپراتوری عثمانی بود. این کشور از سه استان تشکیل شده بود که در زبان عثمانی به آنها ولایات می گفتند: ولایت موصل، ولایت بغداد و ولایت بصره. در آوریل 1920 قیمومیت بریتانیا در بین النهرین تحت نظارت جامعه ملل ایجاد شد. یک سلطنت تحت حمایت بریتانیا که این ولایت ها را به یک پادشاهی ملحق کرد در سال 1921 تأسیس شد.

پادشاهی هاشمی عراق در سال 1932 از بریتانیا استقلال یافت و در سال 1958 سلطنت سرنگون شد و جمهوری عراق ایجاد شد. عراق از سال 1968 تا 2003 تحت کنترل حزب بعث سوسیالیست عرب بود. پس از تهاجم ایالات متحده و متحدانش در سال 2003، حزب بعث صدام حسین از قدرت کنار گذاشته شد و انتخابات پارلمانی چند حزبی در سال 2005 برگزار شد. حضور ایالات متحده در عراق در سال   2011پایان یافت، اما شورش عراق ادامه یافت و با سرازیر شدن جنگجویان به اصطلاح دولت اسلامی شام و عراق یا داعش از طریق سوریه به این کشور، شدت گرفت.

به گفته وزارت انرژی ایالات متحده، در حالی که ذخایر اثبات شده نفت 112 میلیارد بشکه ای آن، پس از عربستان سعودی، دومین ذخایر بزرگ در جهان است، مناطق ناشناخته عراق می توانند 100 میلیارد بشکه اضافی تولید کنند. هزینه های تولید نفت عراق از پایین ترین هزینه ها در جهان است. با این حال، تنها حدود 2000 چاه نفت در عراق حفر شده است، در حالی که در تگزاس حدود یک میلیون حلقه چاه حفاری شده است.

عراقی از دهه 1980 درگیر جنگ های متناوب، نزاع های داخلی، تحریم ها، جابجایی ها، تروریسم و ناآرامی های سیاسی پایدار بوده است .این چالش های طولانی مدت  زیرساخت‌ها، منابع و نهادهای آن را تضعیف کرده، خشونت، جنگ و فقر را گسترش داده، باعث بی‌ثباتی، ضعف حکومت‌داری، شکنندگی مزمن شده و بسیاری از پایه‌های صلح اجتماعی را تضعیف کرده است.علاوه بر آن وضعیت کشور با افزایش سطوح فساد، سوء مدیریت اقتصادی و فقدان جهت استراتژیک در روند توسعه و بازسازی بدتر شد.

این مسائل و چالش ها باعث نشد تا عراق هرگز از آرزوی توسعه پایدارو رفاه دست بکشد.عراق پس از شکست گروه های تروریستی و برقراری صلح اجتماعی به لطف حمایت بین المللی در مرحله حساسی از ساخت و تقویت دولت قرار دارد. واقعیت های میدانی نشان می دهد که شرایط کنونی فرصت تاریخی بی سابقه ای را برای ایجاد تغییر مطلوب در عراق فراهم آورده است.

عراق برای بهره مندی از این فرصت با تدوین سند چشم انداز 2030 خود مسیر توسعه سال های پیش رو ریل گذاری کرده است. این چشم انداز مبتنی بر ارتقای ابعاد توسعه پایدار است که مردم عراق را در کشوری امن و یکپارچه که در آن همه از حقوق برابر برخوردار هستند ، یک سیستم اقتصادی با جهت گیری های بازار اجتماعی متنوع و شاخص های کلان اقتصادی پایدار و ایجاد محیطی پاک، ایمن و پایدار برای نسل فعلی و آینده استوار است. دکتر نوری صباح الدلیمی وزیر وقت برنامه ریزی دولت دکتر عادل المهدی در فوریه 2019چالش ها و نگرانی های کشور را به هنگام ابلاغ سند چشم انداز 2030 برشمرده است. برای شروع ساخت و ساز و تلاش های توسعه ای ، چشم انداز2030 چالش هایی را که عراق با آن مواجه است، شناسایی کرد. یکی از آنها رشد بالای جمعیت است که بر نرخ فقر، محرومیت، بیکاری و کار ناشایست تأثیر گذاشته است. نابرابری و محرومیت اجتماعی پس از سال 2014 با کنترل گروه های تروریستی بر یک سوم اراضی عراق افزایش یافت که به نوبه خود باعث ایجاد مشکلات اضافی از جمله آوارگی، مهاجرت اجباری و کار کودکان شد. رشد جمعیت باعث افزایش شهرنشینی شد که بر خدمات عمومی فشار وارد کرد. فساد و ناکارآمدی نهادهای دولتی از دیگر چالش‌هایی است که راه‌حل‌های بدیع را به دنبال دارد زیرا مانع سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی و ایجاد فضای نامطلوب برای بخش خصوصی می‌شود. این شرایط داخلی همزمان با کاهش شدید قیمت نفت بود که باعث شد عراق بخش قابل توجهی و حیاتی از ظرفیت های مالی خود را از دست بدهد. برای غلبه بر این چالش‌ها، این چشم‌انداز پنج اولویت را با اهداف کمی، قابل اندازه‌گیری و قابل اجرا شناسایی کرد: انسان‌سازی، حکمرانی خوب، اقتصاد متنوع، جامعه ایمن و محیط زیست پایدار. علاوه بر این، مکانیسم‌های اجرایی خاصی نیز شناسایی شدند.

 

چشم انداز 2030 عراق نقشه راه برای دستیابی به توسعه آینده ای است که عراقی ها آرزوی آن را داشته اند. عمق فرهنگی عراق این امکان را به این کشور می دهد که سربلند باشد، به کار برای دستیابی به اهداف و آرزوهای مردمش ادامه دهد و از طریق طرح ها و برنامه های دولتی، استراتژی های بخش و گزارش های ملی توسعه انسانی پایدار، با جنبش جهانی در زمینه های توسعه پایدار همراه شود. کشور تلاش دارد تا منابع بهینه برای پاسخگویی به آرزوهای همه مردم در دستیابی به توسعه و آینده بهتر برای نسل های آینده را فراهم آورد.

این چشم انداز با هدف ایجاد یک فرآیند توسعه بلندپروازانه برای ساختن کشوری توسعه یافته و مرفه، با بهره مندی از ظرفیت ها و ویژگی های رقابتی اقتصاد عراق و دستیابی به توسعه متوازن و اهداف عدالت اجتماعی و پایان دادن به نابرابری ها بین طبقات اجتماعی و بین فرمانداری ها و مناطق به طوری که همه اقشار شکننده و حاشیه نشین جامعه از میوه های توسعه بهره مند شوند،تهیه شده است.

چشم انداز عراق شامل پنج بخش است که اهداف ملی عراق را بیان می کند:انسان سازی، حکمرانی خوب، اقتصاد متنوع، جامعه ایمن و محیط زیست پایدار.

هدف اول چشم اندازیعنی انسان سازی ، اشاره به ایجاد رفاه روحی، روانی و جسمی برای ساختن نسل هایی که قادر به نوآوری، خلق و دستاورد باشند دارد.کاهش فقر، ایجاد فرصت های شغلی مناسب و محافظت شده برای همه افراد بیکار، سیستم آموزشی با کیفیت بالا و فراگیر، سیستم مراقبت های بهداشتی کارآمد و فراگیرو تأمین مسکن مناسب و پایان دادن به سکونتگاه های غیررسمی اهداف پنج گانه هدف اول است.

حکمرانی خوب بعنوان هدف دوم سند چشم انداز به نهادهای اداری فعال که رعایت حقوق سیاسی، مدنی و انسانی، عدالت و برابری همه شهروندان در برابر قانون را تضمین می کند،اشاره دارد. حمایت از حاکمیت قانون، دسترسی به عدالت و تقویت مبانی حکمرانی خوب ، بهبود تمرکززدایی اداری ومشارکت عمومی در تصمیم گیری، صداقت، شفافیت، و مبارزه با فساد واصلاح مدیریت مالی عمومی و دستیابی به پایداری مالی از اهداف فرعی تعریف شده برای دستابی به این هدف است.

اقتصاد متنوع سومین هدف سند چشم انداز عراق است. این هدف به این معناست که عراق در سال پایان برنامه ازاقتصاد بازار اجتماعی متنوعی که فرصت های شغلی مناسبی را ایجاد خواهد کرد وسطح رفاه اقتصادی را با مدیریت مشترک بخش های دولتی و خصوصی برای تقویت عراق فراهم می کند، برخوردار است.سند برای تحقق این هدف به دنبال نرخ رشد اقتصادی بالاو پایدار،افزایش کارائی بخش نفت، حضور بخش خصوصی قوی برای کمک به توسعه، توسعه بخش کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی،تامین زیرساخت توسعه یافته و اداره مناسب بخش مالی کشور است.

   چهارمین هدف سند چشم انداز 2030 عراق ، تحقق جامعه ایمن است. سند ، جامعه ایمن را جامعه ای معرفی می کند که اعضای آن از آرامش برخوردار باشند و در آن ارزش های شهروندی، همبستگی و موفقیت تقویت شود. تقویت فرهنگ مدارا، گفتگو و صلح جامعه،توسعه مناسب خانواده ها، زنان و گروه های آسیب پذیر، افزایش ارزش های شهروندی و کاهش جنبه های نابرابری، ایجاد ارزش های موفقیت، ابتکار و کار داوطلبانه و راه حل های پایدار برای جابجایی و مهاجرت داخلی و خارجی از ویژگی های جامعه امن است که در طول برنامه باید تحقق یابد.

پنجمین و آخرین هدف سند چشم انداز عراق به محیط زیست پایدار اختصاص دارد. محیط زیست پایداربه ایجاد محیطی پاک، ایمن و پایدار برای نسل فعلی و آینده از طریق گنجاندن محیط زیست در برنامه ها و سیاست های توسعه برای دستیابی به بهبود پایدار در کیفیت زندگی انسان، تضمین پایداری الگوهای تولید و مصرف و کاهش پیامدهای آلودگی محیط زیست و تغییرات آب و هوایی اشاره دارد. این هدف تحقق نمی یابد مگر این که جامعه عراق در مورد کاهش آلودگی محیط زیست و انتشار گازهای گلخانه ای، استفاده بهینه از منابع آب، حفاظت از محیط زیست، توسعه الگوهای مصرف و تولید برای دستیابی به پایداری زیست محیطی و حفاظت از تنوع زیستی و احیای باتلاق های بین النهرین اهتمام جدی بورزد.

 

عراق برای تحقق اقتصاد متنوع وحضور بخش خصوصی قوی برای کمک به مدیریت توسعه به مناطق آزاد خود چشم دوخته است.این مناطق در تحقق اغلب اهداف سند چشم اندازنقش محوری دارند. عراق دارای سه منطقه آزاد رسمی است که در جنوب استان بصره، استان شمالی نینوا و استان انبار غربی واقع شده است. هر سه بر اساس قانون منطقه آزاد که در سال 1998 تصویب شد، فعالیت می کنند و توسط سازمان منطقه آزاد که به عنوان بخشی از وزارت دارایی راه اندازی شده است، مدیریت می شوند.

عراق به لطف موقعیت جغرافیایی مناسب،منابع اقتصادی غنی به ویژه در حوزه نفت و گاز ،حجم بازار ،نیروی کار ارزان ، قوانین حمایتی مناسب و هزینه های اندک ، محیط مناسبی را برای فعالیت مناطق آزاد و سرمایه گذارانی که این مناطق را بر ای فعالیت انتخاب کرده اند ، فراهم آورده است.

از مزایای سرمایه گذاری در مناطق آزاد عراق می توان به این موارد اشاره کرد:

دوره سرمایه گذاری در فعالیت های تجاری و خدماتی از (15) سال متغیر است. در مورد فعالیت صنعتی برای مدت (25) سال تعیین شده و این دوره ها بر اساس تمایل سرمایه گذار قابل تمدیداست.آزادی سرمایه گذار در انتخاب فعالیتی که می خواهد در آن سرمایه گذاری کند.هیچ محدودیتی برای ملیت سرمایه گذار یا سرمایه سرمایه گذاری شده وجود ندارد.امکان سرمایه گذاری 100% خارجی وجود دارد و نیازی به حضور شریک داخلی نیست . آزادی انتخاب فرم حقوقی پروژه، پروژه انفرادی شرکت مشارکت.آزادی انتقال سود و پول سرمایه گذاری شده.آزادی واردات و صادرات و عدم محدودیت واردات و صادرات ،اعطای تسهیلات به سرمایه گذاران خارجی برای اقامت در داخل کشور،آزادی استفاده از کارگران خارجی ضمن تسهیل مراحل اعطای ویزای ورود و اقامت به آنها، آزادی در تعیین قیمت محصولات و تعیین درصد سود،عدم تعیین محدودیت زمانی یا محدودیت برای نگهداری کالا در داخل منطقه آزاد.

عراق برای فراهم آوردن محیط مناسب کسب وکار،مشوق ها و معافیت های برای پروژه های منطقه آزاد تعریف کرده است.از مهم ترین مشوق هایی که به سرمایه گذاران ارائه می شود می توان به مواردی چون  نرخ های رقابتی برای دستمزد و کمک هزینه، معافیت سرمایه، سود و درآمد حاصل از سرمایه گذاری از کلیه مالیات ها و عوارض در طول عمر پروژه ، معافیت کالاهای صادراتی و وارداتی از کلیه مالیات ها و عوارض به استثنای کالاهایی که از داخل و به کشور صادر و وارد می شود ، معافیت درآمدهای کارگران خارجی از مالیات بر درآمد، سرمایه گذار حق دارد پروژه را به عنوان امتیاز یا مشارکت به طور کلی یا جزئی واگذار کند ، ورود و خروج ارز یا معامله با آن در مناطق آزاد مشمول محدودیت یا شرطی نمی باشد، معافیت کالاهای مقصد مناطق آزاد از کلیه بنادر مرزی از عوارض ترانزیتی با حمل کالای آزاد بین مناطق آزاد و معافیت از گمرک اشاره کرد. همان گونه که پیش از این گفته شد درحال حاضر سه منطقه آزاد خور الزبیر بصره ، فلیفیل در نینوا و القائم علاوه بر یک منطقه آزاد تخصصی در حال ساخت در بغداد و یک منطقه آزادخصوصی در حال اجرا(شهر لجستیک بصره)  در عراق وجود دارد.

1-       منطقه آزاد خورالزبیر

خورالزبیر شهری در بصره عراق است خور الزبیر از نظر استراتژیک در داخل منطقه آزاد خور الزبیر بصره واقع شده است.خورالزبیر اولین منطقه آزاد است که در اردیبهشت  1376May 1997)    ) تأسیس شد. این منطقه در فاصله 45 کیلومتری در جنوب غربی شهر بصره واقع شده و مساحت آن 1 کیلومتر مربع است که امکان گسترش مساحت آن تا 17 کیلومتر مربع هم فراهم است. این منطقه به دلیل قرار گرفتن در خلیج فارس از اهمیت بالایی برخوردار است و به عنوان نقطه ارتباطی بین کشورهای عربی خلیج فارس و ناوبری بین المللی برای مبادلات تجاری با کشورهای آسیایی محسوب می شود. همچنین این منطقه گذرگاه مرزی صفوان را به کویت و گذرگاه مرزی شلمچه را با ایران متصل می‌کند. منطقه آزاد اقتصادی تعیین شده در بندر خورالزبیر، محدوده ای را که اسکله ها در آن قرار دارند، اشغال کرده است. مجموعه ای از آزمایشگاه ها و شرکت هایی مانند پتروشیمی، کارخانه کود، کارخانه آهن و فولاد، مایع و گاز در این منطقه آزاد وجود دارد. نزدیکی به سایت های مواد اولیه و همچنین وجود محصولات کشاورزی، دامی و ماهی بر مزایای آن می افزاید. با وجود خطوط کشتیرانی، مسیرهای حمل و نقل سریعی وجود دارد که آنها را با تمام مناطق آزاد و کشورهای همسایه مرتبط می کند. به طور کلی منطقه آزاد خورالزبیر محیطی موفق برای انواع سرمایه گذاری های صنعتی، تجاری و خدماتی است.

منطقه آزاد خور الزبیردر صدد ایجاد یک منطقه آزاد  بین المللی نفت و گازدر محدوده خود است.این منطقه توسط مرکز بین المللی نفت و گاز بصره (BIOGH)درحال توسعه است. ماموریت این مرکز درحال ساخت باتوجه به مساحت حدود 11 میلیون متر مربعی ارائه خدمات به ویژه در حوزه های لجستیکی به شرکت های فعال در بخش نفت و گاز است وبرای تکمیل در سال 2025 برنامه ریزی شده است.

گفتنی است خور الزبیر بندری با اندازه متوسط است. انواع شناورهایی که به طور منظم در خور الزبیر تردد می کنند عبارتند از: تانکر فرآورده های نفتی (38%)، نفتکش  (23%)، تانکر LPG (10%)، تانکر نفت خام (8%)، یدک کش (4%).این تردد ها به این خاطر است که خور الزبیردارای مناطق صنعتی عمده ای است که آزمایشگاه ها و شرکت هایی شامل شرکت های پتروشیمی و کارخانه های کود شیمیایی ،آهن و فولاد و همچنین کارخانه هایی که مایعات و گازهای مختلف تولید می کنند را در خود جای داده است. زیرساخت های خور الزبیر به سرعت در حال نوسازی، بازسازی و احداث است و تلاش جدی در حال انجام است تا استانداردهای فعالیت به ویژه در حوزه مهارت های نیروی انسانی ارتقا ء یابد.

پروژه ساخت بندر الفاو می تواند نقش این منطقه را تقویت کند و به عنوان یک طرح به گسترش مناطق آزاد کمک کرده و اهمیت اقتصادی منطقه را تقویت کند. ایجاد بندر بزرگ فاو عمدتاً با هدف ایجاد امکان پذیرایی عراق از کشتی‌های بزرگ بدون نیاز به توسل به بنادر کشورهای مجاور یا همسایه از طریق تبدیل آن به بندری محوری نزدیک به خطوط کشتیرانی بین‌المللی و با عمق مناسب امکان پذیر است. تعداد کل اسکله های هدف این بندر (35) اسکله با ظرفیت کل سالانه حدود (91) میلیون تن است و تعداد اسکله های تعیین شده برای کانتینرها (22) با ظرفیت (7.5) میلیون TEU سالانه خواهد بود.ساخت این بندر در منطقه آزاد می تواند منابع دریایی را به این واقعیت برساند که خورالزبیر می تواند صنعت ساخت قایق و قایق های تفریحی را تثبیت کند. این امر منجر به توسعه منطقه آزاد و جذب سرمایه‌گذاران می‌شود تا فرصت‌های جدیدی را برای شروع پروژه‌های خود در اختیار آنها قرار دهد .

در همین منتطقه پروژه دیگری هم دنبال می شود که اصطلاحا آن را پروژه کانال خشک  می نامند.قرار است راه آهن دوگانه ای که بنادر عراق را به دریای مدیترانه از طریق بندر مرسین ترکیه و بنادر طرطوس و لاذقیه سوریه وصل می کند و می تواند به بندر عقبه متصل شود،در این منطقه اجرا شود. طول مجموع کانال (1510) کیلومتر است که (920) کیلومتر آن در کشور عراق است، یعنی (61%) و پروژه کانال خشک یکی از شروط لازم برای افزایش رقابت پذیری بنادر عراق است.

 

صنعت و گردشگری هم می‌تواند باعث رشد اقتصادی منطقه آزاد خور الزبیر شود؛ ساختمان‌ها و کارخانه‌های مدرن می‌توانند برای کمک به رونق سرمایه‌گذاری محلی ساخته شوند. از طریق این کارخانه ها می توان زمینه های جدیدی را در حوزه صنعت باز کرد و سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری در منطقه تشویق کرد و سود بیشتری برای درآمد عراق ایجادکرد. صنعت گردشگری می تواند از طریق توسعه بخش مهمان نوازی و سرمایه گذاری در بازسازی ظرفیت های طبیعی منطقه  به شکوفایی و رونق ساحل کانال خورالزبیر کمک کند.گزارش های که از سرمایه گذاری ژاپن، چین و ترکیه در این منطقه منتشر شده است بیانگر آن است که منطقه آزاد خور الزبیر با سرعت در حال توسعه و ایفا نقش فعال تر در توسعه ملی کشور عراق است.

 

2-       منطقه آزاد نینوا :

 این منطقه در شمال کشور در استان نینوا در مسیر جاده موصل - دهوک در حدود 20 کیلومتری شمال موصل به مساحت 4.9 کیلومتر مربع واقع شده است. این منطقه در ایام اشغال توسط گروهک های تروریستی داعش دچار ویرانی بزرگی شد.این منطقه با راه آهن به ترکیه، سوریه و اردن گسترش یافته است.  این منطقه آزاد نزدیک به بسیاری از منابع مواد خام، محصولات کشاورزی و دامی است که ورودی بسیاری از صنایع غذایی مانند کنسرو، لبنیات، رب لاستیک، کارخانه های قند، آرد، نوشابه ها و آبمیوه ها هستند. علاوه بر صنایع ریسندگی و بافندگی، صنایع چرم، آزمایشگاه های خیاطی، آزمایشگاه های آب و فاضلاب و صنعت مواد شوینده و ضدعفونی کننده ها و لوازم پزشکی استهمچنین زمینی حاصلخیز برای سرمایه گذاری های صنعتی در زمینه های صنعت مونتاژ ماشین آلات، تجهیزات مکانیزم ها، خودروها، لوازم برقی و غیره دارد. به دلیل ویژگی واستعداد خدادی نینوا صنایع فعال در این منطقه حول حمل و نقل و تدارکات و واردات و صادرات است.

هیات مدیره منطقه آزاد نینوا پس از رفع اشغال داعش در عراق بسته ای از معافیت‌ها را برای سرمایه‌گذاران در منطقه آزاد صادر کرد تا آنها را تشویق کند که فعالیت سرمایه‌گذاری خود را از سر بگیرند. به نظر می رسد با توجه به جایگاه منطقه آزاد خورالزبیر،ماموریت ویژه بازسازی و ساماندهی زیرساخت های مناطق آزاد  نینواوالقائم برعهده این منطقه نهاده شده است.

3-       منطقه آزاد القائم:

این منطقه در شمال غربی کشور درامتداد رود فرات در استان الانبار و در مرز عراق و سوریه قرار دارد و مساحت آن (300000) متر مربع است. شهر القائم به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی جاده اصلی بین بغداد و سوریه به دلیل اهمیت استراتژیک خود شناخته شده استاین شهر همچنین محل یک گذرگاه مرزی، یک مسیر تجاری مهم بین عراق و سوریه است.القائم از طریق جاده (راوه / موصل) تا مرز ترکیه به استان نینوا متصل است. همچنین از طریق شاهراه به خلیج فارس و استان بصره متصل می شود، علاوه بر این از طریق جاده به گذرگاه مرزی اربیل ،از طریق فرودگاه بین المللی به اردن وبسیاری از راه آهن ها ازجمله  خطوط راه‌آهن تا استان نینوا و راه‌آهن دیگر تا بغداد و بصره و از آنجا به بنادر متصل است، و این موقعیت آن را در فعالیت‌های تجاری با همه کشورهای همسایه عراق متمایز می‌کند. گذرگاه مرزی القائم شهر القائم را به شهرالبو کمال سوریه متصل می کند.  در دسترس بودن بسیاری از مواد اولیه، محصولات کشاورزی و دامی، القائم را به مقصد بسیاری از صنایع مختلف، به ویژه کارخانه های سرامیک، شیشه، کودهای فسفاته، صنایع مختلف سنگدانه، صنایع برق و مواد خانگی تبدیل کرده است. این منطقه هم در دوره اشغال عراق توسط جریان تکفیری داعش بسیاری از زیر ساخت های خود را از دست داد و آسیب جدی دید.در سال های اخیر این شهر و منطقه در سال های اخیر شاهد هجوم سرمایه گذاری و توسعه بوده است و به آرامی اهمیت خود را به عنوان مرکز تجارت و بازرگانی در منطقه باز می یابد.

 

گذاراز اقتصاد دولتی و متمرکزبه اقتصاد آزاد در عراق لزوماً مستلزم آن است که واحدهای اقتصادی    بخش خصوصی با اتخاذ سیستم مکانیزم بازار، نقش رهبری را در فعالیت های اقتصادی به عهده بگیرند.در سال های گذشته تجربه ضعیف در مدیریت مناطق آزاد ، زیرساخت ناقص،عدم ثبات سیاسی کافی، عدم آزادی کامل در انتقال سرمایه های سرمایه گذاری شده و سود حاصل از آن به خارج ، فقدان یک سیستم بانکی توسعه یافته و مکانیسم مشخصی برای روند افتتاح حساب های بانکی به ارز خارجی برای سرمایه گذاران در مناطق آزاد در بانک های عراقی خارج از عراق ،عدم شفافیت کافی در قوانین و مقررات،اثرات منفی قطعنامه‌های سازمان ملل در مورد تحریم‌ها مانعی بر سر راه توسعه فعالیت مناطق آزاد وجذب سرمایه‌گذاری خارجی به این مناطق بود.دلایل ذکر شده و دلایل دیگر حاکی از آن است که مناطق آزاد در عراق از فضای سرمایه گذاری مناسبی برخوردار نبودند و همین امر آنها را از دستیابی به اهداف پیش بینی شده برای ایجاد آنها باز داشته است. انتظار می رود با برطرف شدن دلایل پیش گفته روز به روز شاهد توسعه و گسترش نقش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در اقتصاد عراق باشیم. روندی که به نظر می رسد چند سالی است آغاز شده است.

 شماره خبر : 5341         آرشيو آخرین اخبار         آرشيو همه اخبار



eghtesad-kish.ir

کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به پایگاه خبری ، تحلیلی اقتصاد کیش نیوز بوده و استفاده از آن با درج منبع بلامانع است.